Snö- och halkbekämpning på nytt sätt

15 jan 2015

SopsaltekipageDen här vintern utför Green Landscaping i Linköping snö- och halkbekämpning med en helt ny maskin.

Maskinen är en Lundberg 5220 med miljömotor i steg 3B, den högsta miljöklassningen för denna typ av maskin. Modellen är utvald just på grund av den miljöklassade dieselmotorn.

Redskap och saltblandningar kombineras på olika sätt för att uppnå bästa snö- och halkbekämpning. Själva maskinen, Lundberg 5220, är en redskapsbärare, som kan utrustas med till exempel en sopvals vid mindre mängder snö eller en vikplog vid tyngre snöfall.

Redskapsbäraren bogserar en digitalt styrd saltlakemaskin, som är en separat släpvagn, anpassad till 5220-modellen. Green har dessutom egen saltlakeproduktion för tillverkning av olika sorters saltblandningar. Torrsalt, befuktat salt och saltlake används beroende på vilket väderförhållande som råder.

Med ett eget sopsaltekipage och specialutbildade förare styr Green själva över hur, när och var det ska köras. Ekipaget körs just nu på Universitetssjukhuset i Linköping och främst på prioriterade områden såsom ambulansgator, akutintag och helikopterplatta. Ytterligare kapacitet finns dock, framförallt till våren, då kommer det att användas till sandupptagning, anläggningsarbeten och renhållning.

Här kan du se sopsaltekipaget arbeta.

Vill du veta mer om sopsaltekipaget? Kontakta Johan Sjökvist, produktionschef, tel: 010-499 76 38 eller e-post: johan.sjokvist@greenlandscaping.se.