Green planterar 400 träd i Stockholm före jul

1 Dec 2010

Det är bråda dagar för Green Landscaping. 400 träd planteras runt om i Stockholms stad före jul, trots rådande vinterväder och snöförhållande.

– Träden betyder mycket för att Stockholm ska förbli den gröna stad den är känd för att vara. Stadens lungor ska förnyas, säger Runar Lindberg, försäljningschef på Green Landscaping.
På uppdrag av Stockholms stads Trafikkontor har Green Landscaping för sjunde året i rad fått ansvar för plantering och skötsel av träden i Stockholmsområdet, ett avtal som gäller till och med 2012.
Hornsgatan på söder i Stockholm är ett av de största projekten.
– Vi gör en rejäl miljöupprustning på Hornsgatan. Nu planteras 100 stycken av det förhistoriska trädet Ginkgo och totalt kommer det att bli 200, säger Björn Embrén, trädspecialist på Stockholms stads Trafikkontor.

I övrigt handlar det om olika sorters lindar, Himalayabjörkar och pilar – alla med det gemensamt att de är tåliga, växer förhållandevis fort och är lätta att beskära och sköta. För att rotsystemet ska ha en bättre chans att klara sig även under hårda ytor som vägar och torg planterar man ett extra jordlager i form av så kallad skelettjord en bit ner i marken.
– Vi använder vattensäckar som vi sätter vid varje träd för att få jämn vattning och näring. Vi var först i landet, men sedan starten för tre år sedan har användningen spridits till hela landet, säger Björn Embrén.

Träden köps in från främst Tyskland.
– De har en annan klimatzon än vad vi har, våren kommer tidigare och hösten senare. Det innebär att träd som dessa tar mellan 10 och 15 år att växa till den höjd på sex meter som de har när vi planterar ut dem. Det hade tagit dubbelt så lång tid i Sverige, säger Runar Lindberg.

Vid planteringstillfället är trädens stammar 30-40 cm i omkrets och väger mellan 500 och 800 kg. Efter ytterligare 10 till 15 år har de nått sin maxhöjd på cirka 15 meter.
Idag består 40 procent av marken i Stockholm av parker och grönområden. Det finns en vision om att ingen boende i storstaden ska ha längre än 200 meter till någon form av grönyta.